عملکرد موتور برق بنزینی + ویژگی های آن
موتور برق یک مولد برق است. که قادر است سوخت مورد نظر را به انرژی برق تبدیل کند. این سوخت ممکن است گازوئیل ، بنزین و یا گاز باشد. که با توجه به نوع موتور انتخاب می شود. با ورود سوخت به موتور، موتور احتراقی به اشتعال در خواهد آمد ، سپس پیستون به صورت رفت و برگشتی حرکت می کند و حرکت دورانی خود را شروع می کند. سپس گشتاور موجود در آن نیروی مکانیکی را ایجاد کرده و در داخل سیم پیچ های آلترناتور تبدیل به نیروی الکترومغناطیس می شود و بالاخره نیروی الکتریسیته تولید خواهد شد.
اختلاف پتانسیل ایجاد شده بین سیم پیچ های استاتور که در بین میدان مغناطیسی متحرک ایجاد شده توسط روتور می باشند ، جریان متناوبی را تولید خواهند نمود. البته باید اشاره کرد، که در موتورهای مغناطیسی که پر استفاده تر هستند ، میدان مغناطیسی هم در روتور و هم در استاتور ایجاد میشود بنابراین گشتاور را در شفت موتور خواهیم داشتیم. به طور کلی وظیفه ی اصلی موتور برق تبدیل نیروی مکانیکی به نیروی برق است .
آنچه در این محتوا می خوانید :
نمایش سرفصل ها
تولید برق تک فاز و سه فاز
توسط موتور برق ها می توان برق تک فاز و یا سه فاز را تولید کرد. جهت تولید برق تک فاز در موتور برق، نیاز است. که ولتاژ به یک سیم پیچ القا گردد. جهت تولید برق سه فاز نیز، باید سه سیم پیچ با زاویه 120 درجه نسبت به هم در داخل میدان مغناطیسی گردش کنند. موتور برق تک فاز نسبت به برق سه فاز دارای وزن کمتری است. و حمل ونقل آن کمی آسان تر است.
مشخصات و عملکرد اجزای یک موتور برق
موتور برق ها ساختاری شبیه به ژنراتورهای دیزلی دارند و عملکردشان مانند هم می باشد. اما آن ها از لحاظ اندازه و حجم کوچک تر هستند. به طور کلی موتور برق ها دارای یک موتور و یک ژنراتور هستند. در ادامه کمی دقیق تر اجزای موتور برق را مورد بررسی قرار خواهیم داد. باک یا محفظه سوخت : باک، سوخت مورد نظر سیستم را برای روشن شدن موتور برق ذخیره می کند. سیستم روغن کاری : برای پیشگیری از سائیدگی و فرسودگی هر موتوری نیاز به روغن کاری وجود دارد. این موتور نیز دارای کارکرد مکانیکی طولانی مدت است ونیاز به روغن کاری همیشگی دارد.
خنک کننده
خنک کننده : هنگامی که موتور برق در طی چند ساعت ، مدام کار کند، دما و حرارت قطعات موجود در آن افزایش پیدا می کند. در این زمان نیاز به استفاده از یک سیستم خنک کننده نمود پیدا خواهد کرد. سیستم خنک کننده ای برای موتور برق بنزینی نیز در نظر گرفته شده است که قادر است دمای قطعات را کاهش دهد و موجب افزایش عمر موتور برق و جلوگیری از آسیب دیدن قطعات موتور برق شود.
سیستم ولتاژ
سیستم ولتاژ (AVR) : این سیستم یک تنظیم کننده ولتاژ خروجی است. این بخش، قطعه ای بسیار مهم است. که وظیفه تنظیم میزان ولتاژ خروجی از موتور برق را بر عهده دارد. وجود این بخش برای دستگاه ضروری است و بدون آن تولید برقی صورت نخواهد گرفت.
پنل برق :این بخش موجب محافظت از موتور و ژنراتور می گردد.
موتور : اساسی ترین بخش موتوربرق، موتور آن است که تولید انرژی مکانیکی مورد نیاز برای تولید برق را بر عهده دارد.
روتور و آرماتور : این قسمت از موتور برق، درواقع بخش متحرکی است. که به سه شیوه القا ، مغناطیس پایا و یا با استفاده از یک متحرک ، اقدام به تولید میدان الکتریکی میکند و اختلاف پتانسیلی را در سیم پیچ های استاتور ایجاد می نماید.
سیستم Low-0il shut-off : این بخش یک سیستم حفاظتی است و اگر میزان حجم روغن موتور سیستم کم شود موتور برق را متوقف می کند و اجازه ادامه فعالیت را به آن نخواهد داد.
سیستم روشن کننده : سه نوع سیستم روشن کننده وجود دارد. سیستم هندلی، اتوماتیک و استارتی. این سیستم ها شوکی به موتور می دهند تا موتور شروع به کار کند و استارت بخورد.
برخی از ویژگی های موتور برق بنزینی
معمولا موتور برق بنزینی از دیگر موتور برق ها پرکاربردتراست. و استفاده از آن راحت تر می باشد. بنزین سوختی است، که به راحتی در دسترس است و در طولانی مدت عملکرد مطلوبی را از خود نشان می دهد. همچنین مقاومت و استحکام موتور این نوع موتور برق ها بیشتر است. برای این نوع موتور شمع احتراقی در نظر گرفته شده است. این شمع احتراقی برای شروع کار موتور ، شوکی را ایجاد می کند و کمک می کند تا موتور روشن شود.
موتور برق های بنزین، قدرتی 1 الی 15 کیلو واتی را از خود ارائه می دهد. راندمان سوخت موتورهای بنزینی نسبت به موتورهای دیزلی کمی پایین تر می باشد. نکته ای که در استفاده از موتورهای بنزینی باید رعایت شود این است، به دلیل اینکه این موتورها ازسوخت فسیلی استفاده می کنند. گاز های زیان باری مانند کربن دی اکسید و… را تولید می نماید ، از همین رو نباید از موتور های بنزینی در مکان های سرپوشیده استفاده کرد.