پمپ شوفاژ یا پمپ سیرکولاتور و یا سیرکوله، وظیفهی گرداندن آب گرم و یا آب سرد را در سیستمهای مختلف مثل سیستم حرارت مرکزی ساختمان و یا سیستم تهویهی مطبوع را بر عهده دارد.
پمپ سیرکولاتور یا پمپ شوفاژ یکی از متداولترین پمپها است که کاربرد زیادی در صنایع دارد. بهطور کلی، سیرکوله به معنای چرخش و گرداندن است. بنابراین، طبیعی است که پمپ سیرکولاتور یا سیرکوله، وظیفهی گرداندن آب گرم و یا آب سرد را در سیستمهای مختلف مثل سیستم حرارت مرکزی ساختمان و یا سیستم تهویهی مطبوع بر عهده داشته باشد.
پمپ سیرکولاتور یا پمپ شوفاژ چیست؟
پمپ سیرکولاتور، پمپی است که از آن برای به گردش در آوردن یک سیال درون یک سیکل بسته، مورد استفاده قرار میگیرد. این پمپ زیرمجموعهی پمپهای سانتریفیوژ است که سیالات را تا دمای ۱۰۰ الی ۱۳۰ درجه سانتیگراد پمپاژ میکند. این الکترو پمپها اغلب برای تأمین آب داغ در سیستمهای گرمایش مرکزی و منطقهای، و گردش آب داغ در سیستمهای آب گرم خانگی مثل مدار آب گرم شوفاژ و یا برای سیرکولهی آب، مورد استفاده قرار میگیرند.
ویژگیهای پمپ سیرکولاتور
بدنه پمپهای سیرکولاتور خطی، عموماً از چدن و یا استیل است. پروانه پمپ آب آنها هم از استیل، چدن و برنج ساخته میشود و هر نوع پمپ سیرکولاتور، بسته به جنس بدنه و پروانه، برای مصارف و کاربردهای مختلفی استفاده میشود.
پمپهای سیرکولاتور بسیار کمصدا هستند و دور موتور آنها چیزی بین ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دور است. پمپ سیرکولاتور مکش منفی ندارد و مصرف انرژی آن بهینه است و در ردهبندی مصرف A و B قرار میگیرد.
پمپهای سیرکوله دارای نصب آسان و هزینههای نگهداری پایینی است، همچنین این پمپها دارای تنوع مدل و سایزهای بسیار متفاوتی است. پمپ سیرکولاتور به نامهای پمپ آب در گردش، پمپ آب گرم، پمپ خطی و پمپ سیرکوله نیز شناخته میشود.
انواع پمپ سیرکولاتور یا پمپ شوفاژ
پمپهای سیرکولاتور مناسب برای ساختمانهای کوچک و یا متوسط، در انواع خطی و زمینی و دورهای مختلف موجود هستند. البته این پمپها در آبرسانی، نسبت به پمپهای مشابه خود، توان کمتری دارند و علاوه بر این پمپهای سیرکولاتور در انواع کوپلینگدار یا باواسطه، واتاترم یا موتور خشک و بدون واسطه هم موجود میباشند.
پمپ آب گرم
در مواقعی که برای تأمین آب گرم مصرفی، از مبدل حرارتی و یا از منبع کوئلی آب گرم ایستاده استفاده شود، باید از یک پمپ آب گرم برای سیرکولاسیون آب گرم شوفاژ استفاده کرد.
پمپ برگشت آب گرم مصرفی
این پمپ با به گردش در آوردن آب گرم در داخل لولهها و مخزن آب گرم، کمک میکند که همیشه آب گرم در نزدیکترین نقطه در دسترس باشد.
پمپ گردش آب شوفاژ
از این پمپها زمانی استفاده میشود که به گردش آب گرم در سیستم گرمایش مرکزی و منطقهای و یا به گردش آب در سیستم آب گرم خانگی نیاز باشد.
اجزاء و قطعات پمپ سیرکولاتور
پمپ سیرکولاتور از، الکتروموتور، یاتاقان، چرخ گردان پرهدار یا پروانه، کاسه نمد، دهانهی تخلیه، دهانهی مکش، موتور، دینام، واسطه، واسطه تبدیلی، شفت یا محور و کوپلینگ تشکیل شده است.
کاربرد پمپ سیرکولاتور
پمپ سیرکولاتور از پرمصرفترین و محبوبترین پمپها در صنعت تأسیسات هستند که کاربری مختلف آنها را میتوان در سیستمهای شستشوی صنعتی، سیستمهای گرمایشی خانگی، سیستمهای سرمایشی خانگی، سیستمهای گرمایشی صنعتی و سرمایشی صنعتی یافت. از این پمپها در استخرها، پکیج و شوفاژها هم استفاده میشود. پمپ سیرکولاتور بسته به نوع و جنس خود کاربردهای متفاوتی دارند و به دو دستهی پمپ زمینی سیرکولاتور و پمپهای سیرکولاتور خطی تقسیم میشوند.
پمپ زمینی سیرکولاتور
سیرکوله کردن آب گرم و آب سرد در دماهای ۱۰- تا ۱۳۰ درجه سانتیگراد توسط پمپ زمینی سیرکولاتور انجام میشود و همچنین برای سیرکوله کردن آب گرم و آب سرد در سیستم تهویهی هوا، رادیاتورها، سیستم گرمایش از کف و همین طور سیستم گرم کردن آب نیز از پمپ سیرکولاتور زمینی استفاده میشود.
پمپهای سیرکولاتور خطی
از پمپهای سیرکولاتور خطی با بدنه و پروانهی استیل، جهت جابهجایی انواع سیالهای شیمیایی، صنعتی و سیستمهای شستشو در صنعت استفاده میشود. از این پمپ سیرکوله برای سیرکوله کردن آب داغ، برای سیستمهای تأسیساتی و تهویه مطبوع نیز استفاده میشود. پمپهای سیرکولاتور خطی، وظیفهی گردش آب تا دمای ۱۴۰ درجهی سانتیگراد را در سیستمهای گرمایش و حرارت مرکزی، بر عهده دارند و انتقال آب از سیستم گرمایش مرکزی و تهویهی هوا در موارد کاربری اداری، تجاری و صنعتی هم با کمک این پمپ انجام میگیرد.
مزایای استفاده از پمپ سیرکولاتور
پمپهای سیرکولاتور در مدل ها و سایز های مختلفی ساخته و عرضه می شوند. سایز این پمپ ها در نیم اینچ تا شش اینچ بوده و دو نوع تکفاز و سه فاز و در دورهای مختلفی مانند: تک ، دو ، سه، چهار دور می باشد.
مزایای این پمپ ها عبارت است از:
- هزینه نگهداری پایینی داشته و نصب کردن آن آسان است. این کار در مدت زمان کمی انجام می شود و بهتر است توسط متخصصین این کار انجام گیرد.
- قابلیت این را دارد که در دماهای زیاد عمل پمپاژ سیال را انجام دهد با این حال خراب نمی شود.
- بهینه سازی مصرف انرژی از دیگر مزایای آن است که هدر رفت انرژی در آن بسیار کم است. رده بندی انرژی در پمپ سیرکولاتور A و B می باشد.
- داشتن صدای خیلی کم و پایین ویژگی مثبتی است که مورد توجه بسیاری از خریداران می باشد. نوع خطی این پمپ از نوع زمینی نیز کم صدا تر می باشد.
- از پر کاربردترین و متنوع ترین پمپ ها در میان پمپ های صنعتی به کار می رود.
- به طور مداوم و کار کردن دائمی ایده آل است.
- برای جابه جا کردن آب، باید سیال سوار بر پمپ باشد یعنی پمپ مکش منفی ندارد.
- جنس آن از استیل، برنج و چدن می باشد. زیرا این آلیاژها در برابر زنگ زدن و سایر عوامل محیطی که موجب خوردگی و از بین رفتن فلز می شوند، مقاوت بالایی دارند.
- افت فشار طولی و محلی که به علت مشکلاتی مختلف در سیستم پمپ ها اتفاق می افتد در این نوع پمپ نیست. زیرا مدار سیستم های گرمایش و سرمایش بسته بوده و پمپ سیرکولاتور فشار سیستم را نمی گذارد بالا برود.
سوالات متداول
از پمپ سیرکولاتور در چه جاهایی استفاده می شود؟
از آن در پمپ شوفاژخانه ها، پمپ استخرها، پمپ پکیج، پمپاژ سیالات شیمیایی و سیستم های شست و شوی صنعتی که بدنه و پروانه آن دارای جنس استیل است، گرمایش خانگی و صنعتی و … استفاده می شود.
پمپ های سیرکولاتور در چه نوع های مختلفی تولید می شود؟
به صورت خطی و مکش از ته یا همان زمینی تولید و عرضه می شوند.
افت فشار طولی و محلی در این نوع پمپ به چه علت هایی می تواند باشد؟
ممکن است این اتفاق به علت وجود مشکلات مختلفی در سیستم پمپ ها رخ دهد.
ِآیا صدای این پمپ های سیرکولاتور زیاد است؟
باید بگوییم خیر. پمپ های سیرکولاتور دارای کمترین صدا هستند و حتی نوع خطی نسبت به نوع زمینی صدای کمتری نیز دارد.