علت خرابی پمپ کولر آبی
کار نکردن پمپ کولر دلایلی متعددی دارد. علت خرابی پمپ کولر آبی ، استفادهی مداوم از آن است که باعث بروز مشکلاتی میشود. مهمترین دلایل کار نکردن پمپ آب کولر آبی مربوط به خرابی پمپ آب است.
آنچه در این محتوا می خوانید :
نمایش سرفصل ها
علت خرابی پمپ کولر آبی
علت خرابی پمپ کولر آبی ، استفادهی مداوم از آن است که باعث بروز مشکلاتی میشود. از آنجا که پمپ کولر آبی میزان کار بسیاری در بازهی زمانی طولانی انجام میدهد، خرابی آن از مشکلات عمدهای است که ممکن است بروز کند. مهمترین علت کار نکردن پمپ آب کولر آبی مربوط به خرابی پمپ آب است.
کار نکردن پمپ کولر دلایلی متعددی دارد. مثل، خشک بودن پمپ آب کولر، ورود آب به موتور پمپ آب، عدم روغن کاری پمپ آب کولر، ورود اجسام و رسوبات از کفی کولر به داخل پروانه پمپ، عدم تعویض به موقع پوشالها.
خشک بودن پمپ آب کولر آبی
نبود آب در کفی کولر میتواند علت کار نکردن پمپ کولر باشد و همین مسئله میتواند سبب سوختن پمپ آب کولر شود. از دلایل آب نکشیدن پمپ کولر آبی میتوان به قطعی یا نشتی شلنگ اصلی آب کولر، خرابی یا تنظیم نبودن شناور و یا نشتی در کفی کولر اشاره کرد.
ورود آب به موتور پمپ آب
علت روشن نشدن پمپ آب کولر گاهی به دلیل سختی بالای آب یا همان شوره زدن کولر مسیر لولههای توزیع یا خروجی آب در کولر مسدود شده و یا خروج لولههای آب از سهراهی باعث نفوذ آب به داخل بخش الکتریکی پمپ میشود. همین امر میتواند باعث اتصالی و سوختن موتور پمپ گردد.
ورود اجسام و رسوبات از کفی کولر به داخل پروانه پمپ
در صورت تمیز نبودن کفی کولر و ورود اجسام به آب موجود در کفی، پس از پمپاژ آب موجب گیرکردن به پرههای پروانه پمپ شده و باعث فشار اضافی به موتور پمپ میشود. به طوری که ممانعت شی ورودی از چرخش پرهها موجب سوختن سریع پمپ میگردد. بنابراین توصیه میشود قبل از راهاندازی کولر حتما باید کفی آن تمیز شود. همچنین در صورت ایجاد رسوب یا لجن در مدت زمان استفاده، آنها را نیز پاک کرد.
عدم تعویض به موقع پوشالها
از آنجا که پوشالها به مرور رسوب میزند و یا خراب میشوند با ریختن آب روی آنها، کثیفیها و شوره به کفی کولر انتقال مییابد و درنتیجه ورود اجسام و رسوبات از کفی کولر به داخل پروانه پمپ نیز موجب سوختن پمپ میگردد.
عدم روغن کاری پمپ آب کولر آبی
اصولا تمامی موتورهای الکتریکی نیاز به روغنکاری دارند. موتور پمپ آب نیز از این قاعده مستثنا نیست و اگر مدت طولانی روغنکاری پمپ آب کولر انجام نشده باشد، موتور در حالت خشک کار میکند. در نتیجه اصطکاک در داخل قطعات افزایش یافته و اضافه بار رخ میدهد و به موتور فشار اضافی وارد میشود و باعث سوختن موتور پمپ میگردد.
اتصال برق و یا قطعی در پمپ آب کولر
پمپ آب کولر یک قطعه برقی است که انرژی موردنیاز خود برای کار را از طریق منابع تغذیه تامین میکند. انرژی الکتریکی است که با جریان یافتن در پمپ کولر آبی منجر به شروع فعالیت آن شده، و شروع فعالیت کولر آبی به منزله راه اندازی پروانه پمپ آب است. این پروانه آبی که داخل کولر است را به کمک شلنگهایی که در سیستم کولر آبی نصب شدهپمپاژ کرده و به بالاترین قسمت پوشال منتقل میکند. در آن قسمت آب تقسیم شده و پوشالها خیس میشوند تا کولر بتواند باد خنک را برای مصرف کننده به ارمغان بیاورد.
اگر به هر دلیلی تامین انرژی پمپ آب با مشکل مواجه شود، دلایلی مانند قطعی منبع تغذیه، نوسانات ناشی از افت ولتاژ و یا ایجاد اتصال در داخل پمپ آب، سیستم آب رسانی مختل شده و کولر شما اصطلاحا خشک کار میکند. در این صورت بهترین گزینه این است که در ابتدا تمامی اتصالات الکتریکی پمپ آب کولر خود را بررسی کنید و از صحت و سلامت آن آگاه باشید. در صورت سالم بودن تمامی اتصالات و نبود هیچگونه اشکالی در سیستم انتقال برق به پمپ آب کولر، میتوان نتیجه گرفت که احتمال دارد پمپ آب کولر شما دچار سوختگی شده باشد که در این صورت تنها کاری که میتوانید انجام دهید تعویض آن است. چرا که تعمیر این قطعه از صرفه اقتصادی برخوردار نیست و تقریبا هیچ تعمیرکار و سیمپیچی آن را تعمیر نمیکند.
شاید آب لولهکشی قطع شده است!
در برخی از مواقع پیش میآید که پمپ آب کولر به درستی کار خود را انجام میدهد و هیچگونه ایراد و اشکالی در اتصالات و منبع تغذیه آن وجود ندارد. اما آبی را پمپاژ نمیکند، پوشالی خیس نمیشود و هیچگونه باد خنکی در کار نیست، خب پس ایراد کار کجاست؟ احتمال میرود که آب لولهکشی قطع شده باشد و شما از آن آگاه نباشید، در نتیجه بهتر است که قبل از بررسی اتصالات برای یافتن قطعی و یا هرگونه ایرادی اقدام به بررسی لولهکشی آب کنید. از این که آب واحد مسکونی شما وصل است باید مطمئن شوید، در غیر این صورت نمیتوان به راحتی مشکل باد گرم و یا توهم کار نکردن پمپ آب کولر را حل کرد.
در ضمن باید به خاطر داشته باشید که تا هنگامی که آب واحد مسکونی شما وصل نشده، بهتر است که کولر آبی خود را خاموش نمایید چرا که در صورت خشک کار کولر، موتور کولر گرمایی از خود تولید میکند و این گرما در محفظه داخلی کولر باقی میماند، چرا که دیگر آبی نیست که به واسطه آن محفظه کولر خنک باشد. موتور کولر هم از این خنکی برای کاهش دمای خود استفاده میکند و اگر خشک کار کند موتور کولر منجر به سوختگی شده و باید تعویض یا تعمیر شود.
در نتیجه هر زمان که کولر شما در سیستم آبرسانی دچار اخلال بود بهتر است که کولر آبی تا زمانی که این مسئله رفع شود خاموش باقی بماند.
گرفتگی یا آسیب دیدگی شلنگ آب ورودی
اگر هر دو مورد اتصالات و لولهکشی آب را بررسی نمودید و همچنان پمپ کولر آبی در هنگام فعالیت با مشکل مواجه بود باید در این زمان به بررسی شلنگ ورودی آب کولر بپردازید. چرا که احتمال میرود این شلنگ دچار گرفتگی یا حتی پارگی شده باشد.
این حالت برای شلنگ آب ورودی طبیعی است، چرا که اولا آب کف کولر که از طریق این شلنگ به اقصی نقاط کولر منتقل میشود دارای مواد مختلفی همچون سیالات درشت و رسوبات است که به مرور زمان وارد شلنگ شده و آن را مسدود میکنند، همچنین این رسوبات گاهی اوقات باعث پارگی شلنگ هم میشوند. در نتیجه اصطحلاک هم میتواند باعث از بین رفتن شلنگ آب ورودی شده و فعالیت آن را با اختلال رو به رو کند.
برای جلوگیری از این کار بهتر است که در هنگام سرویس سالانه کولر آبی خود حتما به تعمیرکار متذکر شوید که شلنگ آب ورودی را هم بررسی نماید که اگر فرسوده و یا پاره شده است آن را با یک شلنگ دیگر تعویض نماید.
خراب شدن شناور
اگر با شناور آشنایی ندارید باید بگوییم که وظیفه اصلی این قطعه تنظیم کردن میزان آب موجود در کف کولر میباشد. این وسیله به این شکل کار میکند، زمانی که آب کولر کمتر از حد میزان باشد شناور به پائین میآید و زمانی که از حدی مشخص پائینتر بیاید، مانند کلید فلوتر باعث فعال شدن پمپ آب کولر شده و آب مورد نیاز کولر را تامین میکند. این کار تا زمانی که شناور به جایگاه قبلی خود بازگردد ادامه پیدا میکند.
اگر این قطعه دچار خرابی شود دو فرضیه برای کولر آبی شما امکان پذیر است، اول اینکه احتمال دارد آب کمتر از حد نیاز کولر باشد و کولر نتواند آب مورد نیاز خود را به درستی تامین کند، و دوم اینکه آب بیش از نیاز کولر از طریق پمپ آب وارد کولر شده و به بخشهای از کولر صدمه وارد کنند.
بنابراین بهتر است که در هنگام ایجاد چنین ایراداتی بهتر است که اقدام به تعویض و یا تعمیر این قطعه کنید تا دیگر قسمتهای کولر دچار اخلال در عملکرد نشوند.
گرفتگی پمپ کولر آبی
همانطور که گفته شد رسوبات و برخی سیالات موجود در آب میتوانند منجر به گرفتگی شلنگ آب ورودی کولر شوند. خب این احتمال را باید برای پمپ کولر آبی هم در نظر گرفت، چرا که آب به طریقی از این قطعه هم عبور میکند و در بازههای زمانی بلند مدت امکان ایجاد گرفتگی بر اثر رسوبات و دیگر سیالات آب مانند آهک و … وجود دارد. در نتیجه بهتر است که در سرویس دورهای کولر آبی خود، بررسی این قطعه مهم را هم به تعمیرکار بسپارید.
ساییدگی موتور پمپ آب
ساییدگی موتور واتر پمپ از جمله دلایل کار نکردن آن است. در طی دوران کارکرد، قطعات متحرک کولر آبی روی هم ساییده شده و به خاطر اصطکاکی که دارند، باید روغن کاری آنها به صورت دورهای انجام شود. موتور واتر پمپ هم به همین صورت است و در صورتی خشکی قطعات آن، نمیتواند به خوبی وظیفه خود را انجام دهد. حتی احتمال دارد کار تا جایی پیش برود که پمپ آب و موتور کولر آبی هر دو خراب شده و هزینههای زیادی برای شما در بر داشته باشد.
کار نکردن پمپ به علت تمیز نبودن کفی کولر
با گذشت مدتی از کارکرد کولر و در طی زمان، برخی مواد زاید از جمله تکههای پوشال روی کفی کولر ریخته میشوند. این مواد اضافی و آشغالها ممکن است به همراه آب به پمپ وارد شده و باعث بروز اختلال در عملکرد طبیعی آن شوند. به این ترتیب توصیه میکنیم پوشالهای کولر آبی خود را به صورت سالانه تعویض کرده و کولر آبی را مرتب سرویس کنید تا از بروز این مشکلات جلوگیری شود.
نحوهی روغنکاری پمپ کولر آبی
ابتدا باید برق کولر آبی را کاملا قطع کرده و سیمهای برق را از ترمینال برق کولر باز شود، سپس پمپ آب کولر را بیرون آورده و در اولین اقدام، سیمهای آن را جمع کرد. با کمک یک آچار تخت باید مهرههای روی نگهدارندهی قاب باز شود تا کلاهک پمپ جدا گردد. استاتور را که در جای خود فیکس شده را با چند ضربهی آرام رها کرده و کفی پلاستیکی پمپ را با استفاده از انبر دست یا دم باریک بیرون کشید و پروانه را از محور روتور بیرون آورد و پایهها را از جای خود در آورد و بالاخره با احتیاط شروع به روغنکاری پمپ کولر آبی کرد.
یکی از قسمتهایی که باید حتما روغنکاری شود، محور پمپ آب کولر است. در صورت رسوب گرفتن محور، امکان دارد بوش از محور بیرون نیاید و مانع کار کردن کولر شود به همین دلیل باید با استفاده از محلول جرم گیر و یا سمبادهی نرم رسوب را از بین برد تا محور بوش در هنگام بیرون کشیدن بوشن خراب نشود و بعد محل تماس محور و بوش را با استفاده از روغن ضد آب و یا مقاوم به رطوبت را روغنکاری کرد. سپس باید محور روتور را بیرون کشید. روتور بسیار حساس است، بنابراین باید مراقب ضربه خوردن و سقوط آن بود، چرا که خیلی راحت تاب برمی دارد. محل تلاقی محور و بوش باید به خوبی روغنکاری شود و سایر قطعات نیز به غیر از سیم پیچها، باید کاملا رسوب زدایی و تمیز گردند و در نهایت باید از روغنکاری بوش و درپوش پایین موتور نیز اطمینان حاصل کرد.
پیشنهاد مطالعه : پمپ کولر آبی چیست
اجزای پمپ آب کولر آبی
اجزایی که بخش های مختلف کولر آبی را تشکیل میدهند عبارت است از:
- کلاهک: در بالای موتور مثل یک حفاظ قرار گرفته و مانع از ورود آب به موتور می گردد.
- پایه پمپ: این پایه در درون آب کفی قرار می گیرد و به سمت پوشال ها آب را پمپاژ می کند.
- پروانه پمپ: پروانه حاوی ۳ الی ۴ پر است که مانند توربین عمل کرده و در داخل پایه پمپ، در زیر آب قرار می گیرد.
- کفی: این وسیله وظیفه آب بندی کردن پمپ را بر عهده داشته و در زیر پایه اصلی و بدنه قرار می گیرد.
- چپقی: لوله ای کوتاه است که پمپ را به شلنگ متصل می نماید و آب خروجی پمپ را اول به سه راهی و بعد به پوشال ها انتقال می دهد.
- پمپ: اصلی ترین بخش تشکیل شده کولر آبی، پمپ آن است که از دو بخش الکترومکانیکی و مکانیکی تشکیل شده است. بخش مکانیکی خود پمپ می باشد و بخش الکترومکانیکی متشکل از موتور و پروانه است که توسط یک میله مخصوص به همدیگر متصل شدهاند. ناگفته نماند که جنس ورقه پمپ، استیل یا آهن سیلیسدار می باشد.
انواع پمپ آب کولر آبی
پمپ کولرهای آبی موجود در بازار، اغلب در حدود ۵۰ تا ۷۰ وات است. انواع کولرهای آبی طبق استاتور، نیروی محرکه و نحوه منتقل شدن نیرو از پمپ به سیال دسته بندی می شوند.
انواع پمپ کولر آبی عبارت است از:
پمپ های دینامیکی
انتقال انرژی به سیال به صورت همیشگی از ویژگی های این پمپ ها است. همچنین این پمپ خود به دو دسته محوری و سانتریفیوژی تقسیم می شود. پمپ سانتریفیوژی توانایی تولید کردن فشار یکنواخت را در عین سادگی در ساختار خود دارند. و نکته دیگر این است که نگهداری و خرید آن هزینه پایینی دارد.
پمپ های مکانیکی
این کولر برای کار کردن نیازی به انرژی برق موتور نداشته و می تواند به سمت پوشل ها آب را هدایت کند. بنابراین آب و برق کمتر مصرف می شود.
انواع پمپ های کولر آبی بر اساس استاتور و نیرو محرکه
پمپ های کولر آبی بر اساس استاتور، در نوع تک بویینی و دو بالشتکی وجود دارد. پمپ ها بر اساس نیروی محرکه، مستقل از موتور و وابسته به موتور تقسیم می گردند. در نوع وابسته به موتور، انرژی لازم از گردش موتور کولر آبی برای کار کردن پمپ گرفته می شود.
علت آب نکشیدن پمپ کولر آبی و راه حل آن
فرستادن آب به قسمت پوشال های کولر از وظایف اصلی پمپ به شمار می رود. اگر در تشک یا کف کولر، آب نباشد پمپ نیز توانایی پمپاژ آب را به سمت پوشال ها ندارد. بنابراین کولر به خاطر بدون آب کار کردنش می سوزد.
در صورت ایجاد مشکل و خرابی در کولر، ابتدا قرارگیری پمپ در آب را بررسی کنید. اگر پمپ در آب نبود، قسمت ورودی آب و شلنگ همچنین شناور را مورد بررسی قرار دهید. چون اگر در شلنگ اصلی کولر؛ اشیاء یا آشغال گیر کند، یا سه راهی خراب گردد، و شناور خراب شده و یا تنظیم نباشد، همچنین ایجاد شدن سوراخ در بدنه کولر نیز می تواند از علت های نبود آب و قرار نگرفتن پمپ در آب باشد.
عیبیابی پمپ کولر آبی
پمپ کولرآبی، وسلیهای کارآمد در کولرهای آبی است که آب وارد شده از کف کولر را به سمت شلنگهای مخصوص هدایت میکنند. وظیفه این شلنگ های مخصوص خیس نگه داشتن پوشالهای کولر است ، چرا که اگر پوشال ها دائما مرطوب نباشند، کولر باد گرم از خود خارج میکند. یکی از علامتهای این که پمپ کولرآبی دارای مشکل شده و یا شلنگهای مخصوص نمیتوانند به درستی پوشالها را خیس کنند، باد گرم کولر میباشد.
باد گرم نشان از افزایش دمای داخل کولر میباشد، باید توجه داشت که اگر کولر بخواهد برای مدت زیادی در این وضعیت بماند امکان سوختن پمپ کولرآبی بسیار بالاست. پس در نتیجه هر چه زودتر باید نسبت به کاهش دمای داخلی کولر اقدام کرد.
مورد بعدی که میتوان به آن اشاره کرد، اتصالی در پمپ کولر آبی است. از آنجایی که پمپ کولرآبی یک وسیلهی الکتریکی است، باید از این جهت مورد بازبینی قرار گیرد، چرا که یکی از خرابیهای رایج پمپ کولر آبی، ایراد در اتصالات و نبود برق در آن است.
همچنین باید توجه داشته باشید که شناور کولرآبی به درستی کار میکند یا نه! شناور وسیله است که به تشخیص دهنده این است که کولر به آب احتیاج دارد یا خیر. هر زمان که آب کولر به حدی کمتر از حد نساب برسد، شناور شروع به کار کرده و آب وارد کولر میشود. عملکرد شناور باعث میشود که آب به همه جای کولر رسیده و دمای داخلی کاهش یابد. اگر به هر دلیلی شناور به درستی کار نکند، آب به حد کافی به کولر نرسیده و دما افزایش مییابد یا این که آب بیش از حد پمپاژ شده و از کولر آب به بیرون بریزد.
از دیگر خرابی های پمپ کولرآبی میتوان به مسدود بودن پمپ به دلیل وجود رسوبات و مواد آهکی در آب اشاره کرد. وجود مواد مختلف در آب، پس از مدتی باعث ایجاد رسوبات در اطراف پمپ کولرآبی شده و مجرای ورودی و خروجی آن شده و همین اتفاق منجر به از کارافتادن روند خنک سازی کولر میشود. در ضمن اگر کفی کولر شما به حد کافی تمیز نباشد، یعنی اینکه پُر از رسوبات و مواد آهکی باشد باز هم در روند پمپاژ آب اختلال ایجاد میشود. پس بهتر است که به این نکته بیش از پیش دقت کنیم. یکی از دلایل کثیف شدن کفی کولر، کثیف بودن پوشال کولر است. بدین شکل، در زمانی که آب از طریق شلنگ های مخصوص به پوشالها میرسد، اگر پوشالها کثیف باشند آب آلودگی که به خود میگیرد و آن آلودگی را به کف کولر میرساند. این کثیفی که حالا شامل گرد و غبار، املاح مختلف و رسوبات است، در زمان پمپاژ آب وارد پمپ کولر شده و باعث اختلال در عملکر کولر میشوند. در نتیجه باید به موارد گفته شده در نظافت کولر توجه داشت تا پمپ آب به صورت خشک کار نکند و منجر به سوختگی آن نشود.
پیشنهاد مطالعه : راهنمای خرید پمپ کولر آبی
در صورت کارکردن کولر بدون پمپ چه اتفاقی میافتد؟
معمولا افراد هنگام روشن کردن کولر آبی، واتر پمپ دستگاه هم روشن میکنند. به اعتقاد عده زیادی در صورتی که در هنگام کار کردن کولر، پمپ آب روشن نباشد، به احتمال زیاد کولر خواهد سوخت؛ اما این موارد تا چه حد صحت دارند و در زمان کارکردن کولر بدون پمپ چه اتفاقی میافتد؟
به صورت خلاصه میتوان گفت که حرارت بیش از حد و گرما باعث سوختن کولر آبی میشوند و این موضوع ربطی به خاموش یا روشن بودن پمپ آب کولر آبی ندارد. در صورت خنک بودن هوا، خاموش بودن پمپ کولر در زمان روشن بودن موتور، آسیبی به کولر وارد نمیکند. اصولا پمپ کولر آبی بعد از خنک کردن هوای ورودی نقش ایجاد محیطی خنک برای کارکرد موتور کولر را دارد و در صورت خنک بودن هوا وجود واتر پمپ ضرورتی ندارد.
تعویض پمپ آب کولر
اگر امکان تعمیر پمپ آب کولر وجود نداشت، باید برای تعویض آن اقدام کنید. برای این کار صفحه کناری بدنه کولر را باز کرده و زمانی که پمپ روشن است، جداسازی شلنگ آب رسان پمپ را انجام داده و بررسی کنید که آیا در زمان کارکردن واتر پمپ، آبی از شلنگ پمپ خارج میشود؟
اگر مشکلی وجود داشت، نیاز است اتصال برق کولر را قطع کنید و برای جداسازی گیره دو سمت شلنگ پمپ اقدام کنید. سپس خط آبرسانی که در بخش T شکل قرار گرفته را حذف کرده و شلنگ پمپ کولر آبی جدید را به بخش T شکل آبرسانی وصل کنید. قسمت دیگر شلنگ را به توزیع کننده آب وصل کرده و حالا بقیه بخشهای کولر را که جدا کردهاید در جای خود قرار دهید.
جمع بندی
با تمامی مواردی که باعث ایجاد اخلال در عملکرد پمپ کولر آبی و یا خرابی آن میشوند آشنا شدید. برای افزایش راندمان کولر آبی خود بهتر است که تمامی موارد گفته شده را در یک چک لیست قرار دهید و زمانی که میخواهید یک سرویسکار کولر را برای سرویس دورهای کولر خود فرا بخوانید، آن لیست را با هم بررسی کنید تا هیچ موردی از قلم نیافتد.
در آخر هم لازم به ذکر است که اگر در هر زمانی نیاز به پمپ آب کولر، موتور، شناور و … داشتید تنها کافی است که از طریق بخش تماس با ما و شمارههای درج شده در آن با ما در تماس باشید و از اطلاعات و تجربیات فروشندگان ما بهره ببرید.
سوالات متداول
کدام یک از پمپها میتواند به صورت همیشگی انرژی را به سیال انتقال دهد؟
پمپ های مکانیکی میتوانند این کار را انجام دهند.
اگر پمپ کولر بسوزد چه تاثیری بر روی موتور دارد؟
اگر پمپ بسوزد آسیب جدی به موتور نمی رسد. اما به دلیل ایجاد شدن حرارت زیاد هنگام کار کردن موتور، اگر در پمپ آب نباشد و یا پمپ بسوزد، احتمال سوختن موتور نیز بالا می رود.
مهم ترین عامل خراب شدن و یا سوختن پمپ کولر چیست؟
پمپ کولر بودن آب کار کند، به درون موتور آب نفوذ کند، برق به پمپ نرسد، روغن کاری پمپ آب انجام نشود، اجسام مختلف به درون پروانه وارد شود، پوشال ها تمیز نگردد و شلنگ ها انسدادی داشته باشد. این موارد از مهم ترین عوامل خرابی پمپ کولر به شمار می رود.