کمبود آب در اقصی نقاط کشور ایران یک مشکل چندین ساله است که در کنار مواردی همچون پراکندگی بارش باران، کاهش باران طی چند ساله گذشته و همینطور کمبود منابع زیرزمینی تامین آب را به یک مسئله جدی تبدیل کرده است. تامین آب برای رفع نیازهایی همچون آبیاری باغها و زمینهای کشاورزی، صنایع و شرکتهای بزرگ و همچنین مصارف خانگی یک اصل مهم و اساسی است که امروزه گریبانگیر همه ماست.
آب مایع حیات است، این جمله را چند بار شنیدهاید، کجاها شنیدهاید و در نهایت واکنش شما به آن چه بوده است. در این که آب مایع حیات است شکی نیست اما دسترسی به این مایع حیات امروزه روز بسیار دشوارتر از دیروز شده است. در گذشته با استفاده از چاههای آب، رودخانهها و غنات این نیاز برطرف میشد، اما امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی مسیر زندگی همه ما تغییر کرده و انجام چنین مواردی برعهده پمپهای آب میباشد.
پمپهای آب جهت جا به جایی و انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر مورد استفاده قرار میگیرند که انواع مختلفی هم دارند. پمپهای آب خانگی، پمپ شناور و پمپ کفکش از انواع پمپها هستند که خود هر کدام تنوع بسیاری دارند که بسته به نیاز و مکان مصرفی باید میان هزاران برند و انتخاب یکی را متناسب با نیاز خود انتخاب کرد. اما مبحث مورد اختلاف در این مقاله پمپ شناور است.
پمپ شناور یکی از انواع پمپ آب خانگی است که از نوع پمپ گریز از مرکز (یا همان سانترفیوژی) است که به صورت مستغرق در آب فعالیت میکند. این نوع پمپها در دو نوع سه فاز و تکفاز تولید شده که از هر کدام بسته به نیاز در مصارف صنعتی و خانگی استفاده میشود.
پمپ شناور چیست
همانطور که پیش از نیز اشاره شد، پمپ آب شناور یک پمپ سانتریفیوژی است که به الکتروموتور یا همان موتور الکتریکی متصل میشود. این پمپ هم در آب و هم در داخل فاضلاب کاربردی میباشد. عملکرد این پمپ بدین صورت است که موتور الکتریکی پمپ آب شناور باعث میشود پروانههای داخل این پمپ به گردش در بیایند. این گردش سبب میشود که سیال توسط یک دیفیوزر پمپاژ میشود و در لوله مورد نظر انتقال یابد.
در پمپهای آب شناور معمولا با اضافه کردن یک پروانه پمپ آب فشار پمپ تا ۹ PSI افزایش مییابد. این پمپها انواع مختلفی دارند که با توجه به مقدار آبدهی یا همان میزان دبی دستهبندی میشوند. شما باید توجه داشته باشید به نسبت حجم و ارتفاع میزان کاری که قصد دارید انجام دهید، پمپ شناور خود را انتخاب کنید. این پمپ باید حداقل ۹۰ متر هد داشته باشد تا از پمپ کفکش متمایز شود.
عملکرد پمپ شناور
پمپهای شناور در یک موقعیت عمودی کار میکنند. سیالات، توسط پروانه تسریع میشوند و انرژی پویای خود را در دیفیوزر که مبدل تبدیل انرژی جنبشی به انرژی فشار است، از دست میدهند. این مکانیسم اصلی عملیاتی پمپهای جریان شعاعی و مختلط است.
شفت پمپ توسط یک اتصال مکانیکی در انتهای پمپ به جداکنندهی گاز یا محافظ وصل میشود. مایعات از طریق صفحهی ورودی وارد پمپ شده و توسط مراحل پمپ برداشته میشوند.
بخشهای دیگر شناور نیز شامل یاتاقانهای شعاعی هستند که در طول شفت توزیع میگردند و پشتیبانی شعاعی به شفت پمپ میدهند.
یاتاقانها رانش اختیاری بخشی از نیروهای محوری ناشی از پمپ را به خود اختصاص میدهند اما بیشتر این نیروها توسط یاتاقان محوری نیروی محافظ جذب میشوند.
همچنین در پمپهای شناور نوعی پیچ فولادی وجود دارد که به عنوان یک عنصر فعال در پمپ مورد استفاده قرار میگیرد و پیچ اجازه میدهد تا پمپ، در آب با محتوای شن بالا و سایر ناخالصیهای مکانیکی کار کند.
کاربرد پمپ شناور
پمپهای غوطهور چند مرحلهای به طور معمول در پایین چاه فرو میروند و بیشتر در چاههای آب و چاههای نفت برای استخراج آبهای مسکونی، تجاری، شهری و سیالات صنعتی، به کار میروند. البته بیشترین کاربرد پمپهای شناور، جهت پمپاژ آب از چاههای عمیق میباشد.
از کاربردهای دیگر شناور، میتوان به تقویت و افزایش فشار آب در زارعت و کشاورزی، سیستم آبرسانی صنعتی مانند معادن، انتقال آب تمیز در آبیاری و کشاورزی، سیستمهای آبیاری قطرهای و بارانی، حفاری چاههای آب و چاههای عمیق، کارخانههای تصفیه فاضلاب، حوضچههای پرورش ماهی، خارج کردن آب تمیز از چاه، اطفاء حریق و آتشنشانی، زهکشی آبهای زیرزمینی، سیستم آبرسانی مسکونی، ایستگاههای تقویت فشار، دکلهای حفاری دریایی، آسانسورهای مصنوعی، تاسیسات تصفیه آب، تامین آب اضطراری، کاربرد در آب نماها، شستشوی صنعتی، کنترل سیلها، پمپاژ فاضلاب، پمپاژ صنعتی، پمپ چاه آب، پمپ دوغاب واستفاده در نیروگاهها اشاره کرد.
انواع پمپ شناور
پمپ شفت غلافی
در این نوع پمپها، سیال پس از پمپاژ به وسیلهی پروانه، از طریق لولهای که در اطراف محور قرار دارد به سمت خروجی هدایت میشود. در این دسته از پمپها، اگر سیال دارای خاصیت روانکاری مناسبی باشد، میتواند با شفت در تماس باشد ولی اگر سیال پمپاژی روانکاری مناسبی نباشد باید با ایجاد محفظهای، از تماس سیال با شفت جلوگیری شود. در این حالت باید فضای محفظه و شفت با یک روانکار مناسب پر شود.
پمپ توربینی
پمپ شناور توربینی از آن دسته پمپهای شناور در آب است که برای میزان و حجم زیادی به کار میرود. به همین دلیل از این مدل پمپ آبی بیشتر در مصارف صنعتی به کار میرود. از پمپ شناور توربینی بیشتر در طرحهای بزرگ آبرسانی یا آبگیری از رودها و کانالها استفاده میشود. در پمپهای شناور توربینی مسیر مایع در موازات با مسیر آب قرار میگیرد. برخی دیگر از کاربردهای این پمپ استفاده در استخرهای مکش و ایستگاههای پمپاژ میباشد.
پمپ جریان محوری
پمپهای شناور جریان محور پروانههای ملخی دارند که در موازات محور سیال قرار گرفته است. جهت خروج نیز به صورت موازی با محور پروانه میباشد. در پمپهای شناور جریان محور، نیرو پرتاب بیشتر بر روی پرههای پروانه است. کاربرد این نوع پمپها بیشتر برای مواقعی است که سطح سیال مورد نظر پایین است و اما دبی بالایی دارد.
الکتروپمپ شناور
الکتروپمپهای شناور بیشتر برای مصارفی مانند استخراج آب تمیز و افزایش فشار آب مورد استفاده قرار میگیرد. این موتورها از دو بخش اصلی تشکیل میشوند که عبارتند از: موتور الکتریک و توربین. در پمپهای الکتروپمپ شناور، پمپ به همراه الکتروموتور باهم کوبل شدهاند. این نوع پمپها که معمولا دارای جنس استیلی هستند، در اعماق چاه قرار میگیرند. لازم به ذکر است که الکتروپمپ شناور از جنس برنز نیز درست میشوند که برای انتقال آبهای شور استفاده میشود.
پمپ شناور چه کاربردهایی دارد؟
از پمپهای شناور در موارد مختلفی استفاده میشود که در اینجا به برخی از آنان اشاره میکنیم:
- جهت مصارف خانگی و تامین آب مورد نیاز
- جهت مصارف صنعتی و تامین آب مورد نیاز در صنایع و کارخانجات
- جهت مصارف صنعتی و تامین سیستمهای آبرسانی آتشنشانی
- جهت مصارف کشاورزی و پمپاژ آب از چاه های کم عمیق، عمیق و نیمه عمیق
- جهت مصرف خانگی و پمپاژ آب به آبنما و فوارهها
- جهت مصارف کشاورزی و تامین آب مورد نیاز برای آبیاری زمینهای زراعی و باغات
در مواردی که اشاره کردیم با انواع مختلف کاربردهای شناورآشنا شدید. همانطور که مطالعه کردید از این نوع پمپ برای تامین مصارف خانگی استفاده میشود و تنها از پمپهای آب محیطی در این جهت استفاده نمیشود. دلیل انجام چنین کاری بستگی به محل مورد مصرف دارد. چرا که در سطح شهر و با توجه به لولهکشیهای موجود استفاده از پمپ آب خانگی (یا همان پمپ آب محیطی) منطقی و به صرفهتر است. اما مورد استفاده پمپ کفکش جهت خانههایی است که در خارج از شهر هستند و به دلیل نبود لولهکشی مناسب و استفاده از آب چاه، نیاز دارند که آب مصرفی خود را به نحوی تامین کنند. برای چنین محلهایی مناسب است که از پمپ شناور استفاده شود. درست است که میتوان از پمپ آب خانگی هم استفاده کرد، اما هزینههای تمام شده شاید به مراتب بیشتر از پمپ شناور باشد. دلیل دیگری که باید از پمپ آب شناور استفاده کنید این است که این نوع پمپ به مراتب عملکرد بهتری نسبت به انواع پمپ آب خانگی دارند و در دراز مدت راندمان آنها به نسبت پمپ آب خانگی دچار اصطحلاک میشود.
از مزایای قابل توجه پمپهای شناور میتوان به کم سر و صدا بودن آنان نسبت به پمپهای آب خانگی اشاره کرد، چرا که این نوع پمپ در آب غرق هستند و هیچ صدایی نمیتوان از آنان شنید ، اگر در این مورد به مشکلی برخورید پیشنهاد می کنیم مقاله صدای پمپ آب را مطالعه کنید.. یکی دیگر از مزایای مستغرق بودن پمپ شناور به نسبت پمپ آب خانگی این است که نیاز به هواگیری ندارند و همینطور به دلیل داشتن طبقات زیاد نسبت به پمپهای آب خانگی انرژی الکتریکی کمتری را صرف میکنند.
مزایا و معایب پمپ شناور
از مزیتهای مهم پمپ شناور این است که فشار آب را افزایش میدهد و توانایی در انتقال آب از چاههای با ارتفاع خیلی زیاد را دارد. در سیال غوطهور میشود و کاملا ضد آب است. سبک، راحت و قابل حمل است و نیاز به فونداسیون ندارد. هزینههای نصب و نگهداری آن کم است و در مصرف انرژی صرفهجویی میکند. از طرفی نیاز به پرکردن منبع قبل از عملیات پمپاژ نیست و از کاویتاسیون پمپ ممانعت میکند.
از مهمترین معایب پمپ شناور این است که به دلیل بسته بودن پروانهها، نسبت به پمپهای کف کش ، قابلیت کمی در انتقال ذرات ریز و معلق در مایع را دارند و همچنین عیبیابی در این پمپها بسیار سخت و دشوار است.
محافظت و نگهداری پمپ شناور
- هنگام نصب پمپ آب به صورت افقی، باید توجه داشت که موتور در انتهای مخزن باقی نماند.
- هنگام نصب پمپهای الکتریکی به صورت عمودی، لازم است اطمینان حاصل شود که، موتور در پایین چاه یا مخزن قرار نداشته باشد.
- به دلیل خنک شدن این پمپها با آب اطراف پوسته و همچنین نداشتن پروانه خنک کننده، به هیچ وجه نباید بدون آب فعالیت کنند.
- در خروجی پمپ شناور، برای جلوگیری از برگشت آب به داخل پمپ، باید یک شیر یکطرفه نصب گردد.
- اگر پمپ به اندازه کافی آبرسانی نمیکند، به دلیل رسوب مواد نامناسب است که باید اقدام به تمیزکاری نمود.
- نباید سطح موتور در معرض رسوبات آهکی و قلیایی قرار گیرد زیرا رسوبات تشکیل شده روی بدنهی موتور مانع از خنک شدن آن توسط آب میگردد و باعث خرابی موتور میشود. (پیشنهاد مطالعه : دلایل اصلی خرابی پمپ شناور)
- در یک بازه زمانی منظم ، از پمپ، لوله ها، اتصالات و مخزن بازدید شود تا درصورت وجود مشکل، برطرف شود.
- در فواصل زمانی منظم پروانهها و اطراف شفت تمیز شود.
- جهت استخراج آب از چاههای ماسهدار باید از پمپ شناور کوزهای استفاده کرد زیرا پمپهای با پروانه شعاعی، برای استخراج آب از چاههای ماسهدار مناسب نیستند.
- در صورتی که از شناور در انتقال مایعات اشتعالزا مانند نفت و سایر مشتقات استفاده میگردد، حتما باید الکتروموتور آن، ضد جرقه باشد.
نصب پمپ آب شناور بسته به نیاز کاربر، به دو صورت افقی و عمودی انجام میپذیرید. نصب این پمپها به صورت افقی در صورتی انجام میگیرد که محدودیت ارتفاع وجود داشته باشد.
انتخاب بهترین پمپ شناور چگونه است؟
اگر مطالب دیگر سایت را به مانند پمپ آب خانگی مطالعه کرده باشید، متوجه خواهید شد که انتخاب یک پمپ آب چه خانگی چه صنعتی، چه شناور و چه محیطی نیازمند برخی از پارامترها است. برای انتخاب یک پمپ شناور باید توجه داشت که این پارامترها رعایت شوند، در غیر این صورت شما انتخاب درستی نخواهید داشت.
شما در مرحله اول، قبل از خرید پمپ شناور باید توجه داشته باشید که پمپ شناور قرار است در چه مکانی فعالیت داشته باشد. این نکته بسیار مهم است چرا که اگر نتوانید اطالاعات مکانی که قرار است پمپ شناور در آن کار کند را به درستی به دست آورید، در هنگام خرید پمپ شناوری را انتخاب میکنید که یا فراتر از نیازهای شماست و هزینه هنگفتی برروی دست شما میگذارد و یا اینکه کمتر از نیازهای شما است و کار شما را به درستی انجام نمیدهد و در ادامه برای خرید یک پمپ شناور باید دوباره هزینه کنید که هیچ کدام از این موارد قابل قبول نیست.
برای همین اطلاعات موردنیاز از مکان خود را به دست آورید. اطلاعاتی از قبیل متراژ چاه آب، قطر دهانه چاه، متراژی که باید پمپ شناور آب را پمپاژ کند، دبی مورد نیاز خود و …
پس از مشخص کردن اطلاعات گفته شده حالا بهتر میتوانید پمپ مورد نیاز خود را انتخاب کنید. چرا که شما نیمی از راه را رفتهاید. حال که نوبت به انتخاب است شما باید این نکته را به یاد داشته باشید، با این که به واسطه اطلاعات انتخابهای خود را محدودتر کردهاید، اما بازار پمپهای آب شناور از انواع مختلف برندها پر شده است. حال نوبت به این است که بودجه مورد نظر خود را انتخاب کرده و به نسبت آن برند مورد نظر خود را انتخاب کنید.
در بازار پمپهای شناور انواع برندهای مختلف داخلی و خارجی مشغول به فعالیت هستند که میتوان به پمپیران، توان تک، راد پمپ، پنتاکس، لئو، سایر، داب و … اشاره کرد که هرکدام فعالیت قابل قبولی از خود ارائه میدهند. اما انتخاب یک برند از سایر برندها وابسته به میزان بودجه در نظر گرفته توسط شما برای خرید یک پمپ شناور است.
با آنکه برندهای خارجی از نظر کیفیت ساخت و مواد اولیه به شدت درجه استاندارد بالایی دارند اما برندهای ایرانی هم طی سالهای گذشته توانستهاند تا برای خود جایی در بازار ایران پیدا کنند. برندهای ایرانی همچون توان تک، راد پمپ و پمپیران با توجه به دقت ساخت بالا در کنار موجود بودن قطعات و خدمات پس از فروش و گارانتی، انتخابهای مناسبی هستند تا نیازهای شما را با قیمتی مناسب برطرف سازند.
اما اگر طالب کیفیت و دقت ساخت بالاتر در کنار مواد اولیه مرغوبتر هستید، بی تعارف باید به سراغ برندهای خارجی نظیر سایر، داب، پنتاکس، پدرولا و برخی دیگر از برندهای خارجی بروید. چرا که این برندها در ساخت پمپ شناور بسیار با تجربه هستند و توانایی خود را در دهههای گذشته به نمایش گذاشته اند.
اما در این میان هستند برندهایی چینی که در کنار نام خوب خود، کیفیتی مطلوب را در کنار قیمتی رقابتی به بازار پا نهادهاند، مانند برند لئو. اما در کنار این برندهای خوش نام چینی برندهایی هستند که از نام نشان درستی برخوردار نیستند و اصلا کارخانه مبدا آنان مشخص نیست. فقط میتوان فهمید که کشور سازنده آن چین است.نداشس
پمپ خود را با خیال راحت از الین پمپ خریداری کنید
پمپها وسایل کاربردی دنیای امروزی هستند که در صنایع مختلف و مصارف خانگی ضروری میباشند. این پمپها انواع مختلفی دارند که یکی از آنها پمپ آب شناور است. این پمپها انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع مصرفی شما مشخص میشوند. برای مثال اگر قصد دارید از پمپ شناور در آب خود در حجم زیادی از سیال استفاده کنید، پمپ شناور توربینی برای شما مناسب است. مزایای استفاده از پمپ آب شناور شامل مواردی مانند سروصدای پایین و راندمان بالا میشوند.
سایت الین پمپ یکی از بهترین سایتهای فروش پمپهای مختلف است. شما میتوانید با توجه به حجم کاری خود از محصولات صنعتی این موسسه استفاده کنید. موسسه الین پمپ با دانش صنعتی و سرمایهگذاریهای بسیار توانسته است به یکی از بزرگترین موسسات صنعتی ایران بدل شود.