پمپ آب خانگی وسیلهای است جهت استفاده در مناطقی که با افت فشار آب مواجه هستند تا فشار لازم برای پمپاژ آب به کل ساختمان و طبقات بالا را تامین کند. برای انتخاب پمپ آب خانگی مناسب باید به مواردی از جمله فشار، سرعت جریان آب در منطقهای که قرار است پمپ آب نصب شود و همچنین ارتفاعی که باید آب در آن پمپاژ شود، توجه کرد انتخاب پمپ آب اشتباه، هزینههای اضافی در مصرف انرژی و تعمیر و نگهداری روی دست مصرفکننده خواهد گذاشت.در این مقاله به برخی از خرابی های رایج در پمپ های آب و نحوه عیب یابی و رفع مشکلات آنها میپردازیم.
قبل از هر چیز ابتدا باید با قطعات اصلی پمپ آشنا شد. قطعات اصلی پمپ شامل، سیل مکانیکی (نافی)، یاتاقان، واشر و رینگ، سیم برق، پروانه پمپ آب است.
خرابی های رایج در پمپ آب خانگی
۱) مداوم کار کردن پمپ آب خانگی
یکی از دلایل خرابی پمپ آب کارکردن مداوم آن است چون مداوم کار کردن آن هم باعث داغ شدن پمپ آب میشود و هم موجب هدر رفت انرژی خواهد شد. به همین دلیل و برای جلوگیری از کارکردن مداوم پمپ، باید از ست کنترل یا کلید اتومات استفاده کرد.
۲) هوا گرفتن پمپ آب خانگی
اگر پمپ آب به لولهکشی ساختمان به صورت مستقیم متصل باشد، هواگیری در پمپ آب رخ نمیدهد و اگر پمپ به هر دلیلی هوا بکشد، خاموش نمیشود و به صورت مداوم کار میکند و ممکن است موجب خرابی پمپ آب شود. در واقع خاموش شدن پمپ آب به دلیل فشار آب رخ میدهد. بنابراین اگر پمپ آب خانگی هوا بگیرد، قادر به مکیدن و پمپاژ کردن آب نیست در نتیجه پمپ آب به صورت مداوم و یکسره کار میکند و باعث داغ شدن بیش از حد پمپ میگردد و از طرف دیگر موجب هدر رفت انرژی خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه : هواگیری پمپ آب
۳) خاموش و روشن شدن مداوم پمپ آب
در بسیاری از موارد، بعد از گذشت مدت زمانی، پمپ آب به صورت پیاپی روشن و خاموش میشود. در این حالت پمپ آب به سرعت قطع و وصل میشود. علت این قطعی و وصلی مداوم، کم باد شدن و یا سوراخ شدن منبع فشار و تیوپ در پمپ آب است. برای جلوگیری از این مسئله و خرابی پمپ آب باید منبع فشار یا تیوپ تعویض شود.
۴) یکسره شدن پمپ آب خانگی
یکی از دلیلی که میتواند باعث یکسره شدن و خاموش نشدن پمپ آب شود، تنظیم نبودن کلید اتوماتیک مکانیکی است. این کلید باید توسط سرویسکار متخصص تنظیم شود. دلیل دیگری که منجر به یکسره شده پمپ آب و در نتیجه خرابی پمپ آب میشود، خشک کار کردن پمپ و بی آب شدن آن است.
دلیل دیگر برای خاموش نشدن پمپ آب خانگی وجود هوای زیادی در پمپ آب است. به هم چسبیدن کنتاکتهای کلید اتوماتیک هم یکی دیگر از دلایل خاموش نشدن و یکسره کار کردن پمپ آب خانگی میباشد.
۵) علت بالا نبودن فشار پمپ آب
دلایلی که باعث میشود فشار آب در هنگام روشن شدن پمپ بالا نرود، وجود هوا یا وجود مکش بالا در پمپ است. گاهی هم خرابی پروانهها و یا وجود جسم خارجی در بین پرههای پمپ میتواند باعث به وجود آمدن مشکل و عدم پمپاژ صحیح آب، توسط پمپ شود، که در این حالت رفع مشکل خرابی پمپ آب تنها با کمک متخصصان امکانپذیر است. همپنین اگر از مشکل کم بودن فشار پمپ آب رنج میبرید مقاله راهکارهای افزایش فشار آب خانه را حتما مطالعه کنید.
۶) گریپاژ کردن پمپ
یکی از دلایل گریپاژ کردن موتور پمپ آب، ورود اجسام خارجی به داخل پروانههای پمپ آب است، که این مسئله با قرار دادن فیلتر، قبل از ورودی آب و سرویس پمپ و تمیز کردن پرههای پمپ حل خواهد شد.
دلیل دیگر، زنگ زدن قطعات پمپ مانند پرههای داخلی محفظهی پمپاژ و یا پروانههای مکش هوا میباشد که این مشکل هم با تمیز کردن و پاک کردن قطعات حل میشود. دلیل دیگر گریپاژ کردن موتور پمپ، خرابی بلبرینگ هاست که با تعویض بلبرینگهای جلویی و عقبی موتور پمپ آب، میتوان به رفع این مسئله کمک کرد.
۷) دلایل سر و صدای موتور پمپ آب
دلایلی که باعث سروصدای موتور پمپ آب میشود، شامل رسوب گرفتن پروانهها، خرابی یاتاقان، فرسودگی رینگها، فرسودگی پروانهها، تراز نبودن پروانهها و مشکل در کفی سیل مکانیکی میباشد.
۸) دلایل سر وصدای لولههای آب
دلایلی که باعث سروصدای لولههای آب میشود، شامل وجود پیچ و تاب در لولهها، زیاد بودن فشار و وجود هوا در لولههای آب میباشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله صدای پمپ آب مراجعه کنید.
عیب یابی پمپ آب
• در صورتی که پمپ آب با سروصدای مکانیکی زیاد کار کند، ممکن است یاتاقانها خراب شده باشند، پروانهها یا رینگها فرسوده شده باشند، پروانهها جرم گرفته باشند و یا بالانس نباشند، کوپلینگ تراز نباشد و یا کفی سیل و کمربندها و چرخ قرقره با مشکل مواجه شده باشند.
• سروصدای هیدرولیکی پمپها به دلیل کاویتاسیون، پیچ و تاب، سروصدای آب در لولهها، سرعت بالا در شیرها و جریان پایین میباشد.
• عواملی که موجب کاهش فشار در پمپ آب میشود شامل، چرخش برعکس آب، جرم گرفتن پروانه، بسته شدن شیر تخلیه، باز ماندن شیر، مسدود شدن مکش، پروانهی فرسوده، رینگ فرسوده، صفحهی فرسوده، منافذ زیاد و پیچ و تاب میباشد.
• عواملی که موجب کاهش فشار آب میشود شامل، میزان سرعت اشتباه، مسدود شدن مکش، نفوذ هوا در مسیر مکش، پروانه فرسوده، رینگ فرسوده، صفحهی فرسوده و مشکلات برقی میباشد.
• عواملی که موجب ایجاد مشکلات برقی در پمپ آب میشود شامل موارد زیر است. خرابی سیل، نفوذ رطوبت در موتور پمپ آب، گرم شدن موتور پمپ، زیاد کار کردن موتور پمپ آب، مشکل در تامین برق موتور، قطع و وصل شدن فاز برق، افزایش و افت ولتاژ برق.
دلایل آمپر کشیدن پمپ آب
یکی از ایراداتی که میتواند برای پمپ آب و یا الکتروموتورها ایجاد مشکل کند، کشیده شدن جریان بالاتر از نیاز است که دلایل مختلفی دارد. آمپرکشیدن بیش از حد پمپ آب میتواند باعث گرم شدن آن شده و به برخی از اجزای آن مانند سیم پیچی آسیب بزند. همانطور که میدانید آسیب دیدن سیم پیچی بر اثر گرم شدن منجر به نیم سوز شدن آن و یا سوختن کامل سیم پیچی پمپ آب میشود. پس بهتر است که در این باره بیشتر بدانید تا مجبور به اعمال هزینههای بیشتر نشوید. داشتن آگاهی نسبت به دلایل آمپرکشیدن پمپ آب میتواند به ما کمک کند که از پمپ آب خود بیشتر مراقبت کرده و از آسیبهای احتمالی به ان جلوگیری کنیم. همینطور این کار باعث افزایش طول عمر و کاهش اصطحلاک پمپ آب میشود.
به صورت کلی آمپر کشیدن پمپ آب به چند دلیل اتفاق میافتد:
- انجام ندادن سرویس پمپ آب در بازههای زمانی مشخص
- محل نصب پمپ آب مناسب نیست
- ایجاد اخلال در سیستم داخلی پمپ آب
- ایجاد اخلال در منبع تغذیه پمپ آب
هرکدام از این موارد میتواند به تنهایی باعث افزایش آمپر در پمپ آب شده و شما را با مشکلاتی که ذکر شد رو به رو کند. توجه به هرکدام از این موارد میتواند پمپ آب شما را از خرابی باز داشته و طول عمر آن را افزایش دهد.
سرویس پمپ آب در بازه زمانی مشخص
یکی از مهمترین عوامل آمپر کشیدن پمپ آب توجه نکردن به سرویس دورهای پمپ آب میباشد. بازبینی قسمتهایی که در طول زمان منجر به اصطحکاک میشود میتواند از آمپرکشیدن بیش از حد جلوگیری کند. قسمتهایی مانند روتور و بلبرینگها اگر به درستی در مدت زمانی مشخص روغن کاری و یا گریس کاری نشوند، پس از گذشت مدتی برای انجام کار خود اصطحکاک ایجاد میکنند که این اصطحکاک ایجاد شده باعث طلب کردن انرژی بیشتری بوده و انرژی بیشتر هم منجر به افزایش میزان جریان برق شده و همه این ها دست به دست یک دیگر داده و آمپر پمپ آب را افزایش میدهند. در شرکتهای بزرگ و صنایع سنگین برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلاتی، یک بازه زمانی مشخص برای سرویس و نگهداری پمپها و الکتروموتور در نظر میگیرند اما در زمینه پمپهای آب خانگی باید هر شش ماه یک بار این کار انجام شود تا پمپ آب دچار مشکل نشود.
محل نصب پمپ آب مناسب نیست
محلی که پمپ آب نصب میشود برای کارکرد بهتر آن بسیار مهم است. برخی از پمپ آبها اگر در محلی نصب شوند که تهویه مناسب هوا صورت نمیگیرد و دمای بالایی دارد، جریان برق بیشتری را مصرف میکنند که همان افزایش آمپر است. یا برخی دیگر از پمپهای آب اگر در مکان مرطوبی مورد استفاده قرار گیرند دچار فرسایش شده و دیگر مثل سابق کار نمیکنند که این کار باز هم منجر به افزایش آمپر میشود و پمپ آب را با مشکل مواجه میکند. پس بهتر است که قبل از نصب و راه اندازی پمپ آب از استاندارد بودن محل نصب پمپ آب مطمئن شوید تا در آینده پمپ آب شما با افزایش دما و افزایش آمپر رو به رو نشود.
ایجاد اخلال در سیستم داخلی پمپ آب
سیستم داخلی پمپ آب ممکن است پس از مدتی به دلیل فرسودگی دچار مشکل شده و نتواند به درستی کار کند که این امر منجر به افزایش دما و افزایش آمپر در پمپ آب میشود. یکی از مهمترین اخلال هایی که میتوان به آن اشاره کرد، فرسایش سیمپیچی و عایق سیمپیچی است که به مرور زمان سلامت پمپ آب را دچار مشکل میکند و میتواند باعث ایجاد افزایش گرما و همینطور افزایش آمپر شود. همینطور فرسودگی بلبرینگها و روتور هم یکی دیگر از عواملی هستند که میتوانند باعث افزایش آمپر شوند. پس بهتر است که برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلاتی سرویس دورهای و بررسی پمپ آب و انتخاب بهترین پمپ آب خانگی را هرگز فراموش نکنید.
ایجاد اخلال در منبع تغذیه پمپ آب
منابع تغذیهای پمپ آب دارای نوسانات بسیاری هستند که در صورتی که این نوسانات در بازه جریانی مناسبی باشند، مشکلی برای پمپ آب شما به وجود نمیآید. اما برخی از موارد در این زمینه هستند که منجر به افزایش آمپر پمپ آب میشوند که عبارتاند از:
- مقاومت الکتریکی اهمی زیاد در برخی از بخشهای اتصالات
- نوسانات بالا در منبع تغذیه و عدم تعادل ولتاژی منبع تغذیه
- ولتاژ کمتر از حد استاندارد
- ولتاژ بیش از حد استاندارد
تمامی مواردی که نام برده شد، هر کدام به صورت جداگانه میتوانند باعث افزایش مصرف جریان الکتریکی شده و حرارت داخلی پمپ آب را افزایش دهند. در نتیجه بهتر است برای رفع چنین مشکلاتی در بازههای زمانی مشخص با یک متخصص تماس گرفته و با استفاده از تجربیات او این عوامل را بر طرف سازید. اما به صورت کلی باید به خدمتتان برسانم که این عوامل بیشتر برای شرکتهای بزرگ و صنایع سنگین بوده و در پمپهای آب خانگی زیاد با این موارد سر و کار ندارید. این موارد تنها برای افزایش اطلاعات و آگاهی شما در این جا آورده شده است.
پیشگیری از خرابی پمپ
جلوگیری از نوسانات برق
نوسانات برق شهری و قطع ناگهانی برق از عواملی است که موجب کاهش طول عمر الکتروپمپ و سوختن آن میگردد. بنابراین برای جل این مشکل و تضمین طول عمر پمپ، بهتر است از محافظ برق استفاده شود.
استفاده از صافی یا فیلتر
برای جلوگیری از ورود ناخالصیهای احتمالی در دهانه ورودی پمپ باید از فیلتر یا صافی نصب گردد تا از آسیبهای احتمالی و خرابی پمپ جلوگیری شود.
رسیدگی مداوم
برای عیب یابی پمپ آب و نگهداری از آن باید وقت صرف کرد و آن را مورد بررسی قرار داد. مثل آماده کردن پمپ برای فصل سرما و یخیندان، بررسی و چک کردن دورهای پمپ، اطمینان از صحت کارکرد پمپ تا پیش از بروز هرگونه مشکل جدی بتوان آن را شناسایی و رفع کرد.
سلام خسته نباشد ما یه پمپ آب خریدیم برای اینکه فشار آب ما خیلی کمه (طبقه سوم هستیم) الان کسی که قرار بود بیاد برای ما نصب کنه میگه باید یک منبع هم تهیه کنید و روی پشت بوم بزارید:/ حالا من نمیدونم آیا واقعا نیازه یا نه شما میتونید راهنمایی کنید؟
سلام باتشکر از شما.
من یه پمپ نو خریداری کردم و پس از نصب از همان ابتدا در هنگام استارت صدای ناهنجاری میده. پمپ و موتور بادید شد ولی مشکل مکانیکی مشاهده نشد. صدا فقط در زمان استارت بوده و بعد از ان صدای پمپ نرماله. فشار و دما و امپر هم نرماله. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید. باتشکر از سایت خوب شما